تحقق مأموریت های آینده حوزه بدون فناوری و هوش مصنوعی ممکن نیست

قم- رییس مرکز تحقیقات کامپیوتری نور بر ضرورت ورود حوزه علمیه به عرصه هوش مصنوعی تأکید کرد و گفت: مرجعیت دینی باید با تولید ابزارهای بومی در این حوزه، گفتمان اسلامی را به جهان عرضه کند.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی عصر چهارشنبه در کمیسیون تخصصی «فضای مجازی، فناوری و هوش مصنوعی» که در چارچوب برنامه های همایش یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم برگزار شد، با اشاره به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب درباره آینده حوزه، اظهار داشت: در منشور ترسیم شده از سوی مقام معظم رهبری برای مسیر پیش روی حوزه علمیه، تحقق بسیاری از مأموریت ها جز با بهره گیری از فناوری های نوین از جمله هوش مصنوعی میسر نخواهد بود.

وی با اشاره به شکل گیری مستقل کمیته فضای مجازی و فناوری در همایش، گفت: در ابتدای مسیر، پیشنهاد شد این بخش از کمیته رسانه تفکیک شود تا فناوری و فضای مجازی به حاشیه نرود. پس از تصویب این پیشنهاد، کارگروه تخصصی تشکیل و فهرستی از پیشکسوتان فناوری اطلاعات در حوزه علمیه گردآوری شد.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی درباره محورهای علمی این کمیسیون گفت: موضوعات سفارش مقاله شامل «رابطه حوزه و فناوری»، «نگرش مرجعیت به فناوری»، «تاریخ فناوری در حوزه»، «آموزش و پژوهش مبتنی بر فناوری»، «نقش هوش مصنوعی در علوم اسلامی»، «بازی های دیجیتال»، «تاریخ شفاهی فناوری حوزوی» و «آینده پژوهی» بوده است.

وی با بیان اینکه ارزیابی مقالات این بخش از دو سال پیش آغاز شده بود، افزود: با تأخیر در زمان برگزاری همایش، نیاز به بازبینی مجدد وجود داشت که در نهایت 14 مقاله علمی تأیید شد که این مقالات در یک جلد از مجموعه 21 جلدی همایش منتشر خواهد شد. همچنین مجموعه ای از مصاحبه های تاریخ شفاهی با پیشگامان این حوزه در جلدی جداگانه تدوین شده است.

حجت الاسلام والمسلمین بهرامی هوش مصنوعی را مهم ترین موضوع فناوری روز جهان دانست و گفت: ورود به این عرصه باید با قدرت و در عین حال با دقت و فهم عمیق انجام شود و ابعاد نظری، فقهی و کاربردی این فناوری باید توسط نخبگان حوزوی به طور هم زمان بررسی و تبیین شود.

وی از برگزاری همایش «علوم اسلامی انسانی دیجیتال» در سال جاری خبر داد و گفت: مرکز فضای مجازی و هوش مصنوعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز پروژه های مطالعاتی مهمی را در این زمینه آغاز کرده است.

رئیس مرکز نور در پایان با اشاره به اهمیت نقش مرجعیت در این عرصه خاطرنشان کرد: اگر در عرضه ابزارهای اسلامی مبتنی بر هوش مصنوعی تعلل کنیم، حتی در صورت تولید محتوا، نمی توانیم مخاطبان را جذب کنیم.

وی افزود: امروز پایگاه های نورمگز و نورلایو به عنوان تنها بانک های اطلاعاتی علوم اسلامی در کشور، کاربران بین المللی دارند و تاکنون 24 دانشگاه آمریکایی و اروپایی به این پایگاه ها پیوسته اند؛ این مسیر باید با عزمی راسخ ادامه یابد.

نظرات

captcha